Waarom is de harp zo geschikt voor ontspanning en heling ?

Hiervoor is een breed scala van redenen aan te wijzen:

De archetypische en historische betekenis van de harp opent vele deuren naar persoonlijk en collectief onderbewustzijn, en kan dat onderbewustzijn aanspreken en leiden.

Vanwege de grote omvang kan de harp het gehele lichaam in resonans brengen.

De harp heeft veel verschillende klankkleuren.

De harp is het enige instrument dat een glissando (een hemels geluid) kan maken.

De emotie die doorklinkt in de toon kan spanning doen loslaten.

Volgens Pythagoras kan men de harp zien als het lichaam, de snaren als de zenuwen en het geluid als de geest, vergelijkbaar met de mens. Zo kan een geplukte snaar de spanning van de zenuwen doen loslaten.

Tijdens het spelen resoneert het lichaam van de speler, en dus zo ook diens elektromagnetische veld.

De chakras van de speler vibreren IN de klankkast.schoen

De eolische harp is het enige instrument dat door Moeder Natuur zelf kan worden bespeeld.

De lange resonanstijd van toon of groep van tonen staat ons fysiologische systeem toe de ervaring volledig te beleven.

Het gehele lichaam wordt betrokken bij het spel zodat veel hersenweefsel wordt gestimuleerd. Harpen worden gemaakt van hout, een resonerend materiaal dat aardend werkt en warmte en kracht symboliseert.

Geen ander vibrerend medium (snaren) behalve water, produceert zo'n volledig spectrum van boventonen als de harp – en diens geluidsgolf lijkt op die van de menselijke stem.

De speciale vorm van de geluidsgolf is het geluidsequivalent van wit licht.

 

Gebruikte Harpen:

Voor Therapiespel gebruik ik 3 verschillende harpen.
Het meest gebruik ik de Raphael 26 . Een kleine 26-snarige schootharp, voor haar helende werk speciaal voor mij gebouwd. Klein, licht en gemakkelijk te vervoeren (dus ook van cliënt naar cliënt in Verpleeg- of Ziekenhuis, maar ook bij bedgebonden patiënten aan huis). Zij heeft een warme, volle klank die toch niet te overweldigend is voor een gevoelig oor. Zij heeft een bladgouden hakenmechaniek dat geruisloos moduleren mogelijk maakt. Raphael 26 is gemaakt van lichtgeurend, goudbruin kersenhout. Zij werd tijdens de bouw door haar bouwer Raphael Weisman gezegend met mantras.

Dusty Strings FH34 is gemaakt van esdoornhout (maple) en heeft 34 snaren. De lichte, maar warme kleur en golvende draad maken het hout zeer aantrekkelijk voor instrumentenbouwers. Het onderste octaaf geeft extra lage tonen juist als basis bij liedbegeleiding en ook voor spelen tijdens meditatie. Lage tonen geven bijzonder veel ontspanning. Er kan zeer zacht worden gespeeld, maar ook luid, zodat ook een gezellige meezingsessie mogelijk is.

Dusty Strings FH26 is gebouwd van het lichte, maar sterke walnoothout, en is multifunctioneel. Zij heeft een warme en vriendelijke toon. De harp staat op pootjes, maar is toch licht genoeg om gemakkelijk te worden vervoerd. Voor eenvoudige begeleidingen en therapiewerk in individuele kamers. Zeker wanneer het spel langer mag duren dan 30 minuten zijn de pootjes erg praktisch (hospice werk, bv.)