Zangles:

Voor alle lessen, workshops, sessies harptherapie en meditatie geldt dat deze kunnen worden aangeboden in Nederlands of Engels.

All lessons, workshops, harptherapy sessions and meditation sessions can be given in either Dutch or English.

Al ruim 27 jaar geef ik zangles (individueel of in groepsverband) in de regio Den Haag - Voorburg. Tevens coach ik zangers, samen met hun pianist en eventueel andere instrumentalisten. (Ik studeerde ook af als klassiek gitarist). Daarnaast heb ik 25 jaar ervaring met dirigeren en produceren van musicalvoorstellingen, en het dirigeren van klassieke koren. Mijn opleiding genoot ik aan het Rotterdams Conservatorium waar ik in 1984 afstudeerde bij Jo Bollekamp.
De zangles bestaat uit alle aspecten van gezond zingen: correcte houding en ademhaling, resonans, articulatie, egalisatie van de registers (mooi soepel en spanningsvrij van hoog naar laag en omgekeerd), met een mooi, warm en vrij geluid. Daarnaast besteed ik de nodige aandacht aan tekstinterpretatie (wat wil de tekst mij zeggen en hoe breng ik dat over), vormen van inleving en overdracht, en aan basistechniek beweging en presentatie.
Dit alles volgens de technieken van het 'Bel Canto', dat 'mooi zingen', betekent. Voorbeeld van een zangeres die deze techniek gebruikte is de sopraan Elly Ameling (die overigens ook heeft gestudeerd bij Jo Bollekamp !). Andere beroemde voorbeelden zijn de tenor Luciano Pavarotti en de counter-tenor Michael Chance.
Deze techniek van het Bel Canto is toepasbaar op veel verschillende stijlen: het klassieke lied, opera en operette, oratorium, musical, het 'luisterlied' (Herman van Veen e.d.), het volkslied, maar ook op uw zelfgeschreven lied !